Най-странните филмови факти

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Какво не знаем за магичното изкуство в Международния ден на киното

Днес се отбелязва Международният ден на киното. Денят се чества на годишнината от първата публична демонстрация през 1895 г. в „Гран-кафе“, Париж, на „движещи се фотографии“ с помощта на кинематографа, изобретен от братя Люмиер. В сайта Бъзфийд са публикувани резултатите от допитване сред потребителите за най-странните филмови факти, които са им известни. Ето и някои от тях:

– О’Джей Симпсън, актьорът и бивш играч по американски футбол, който навремето беше обвинен в двойно убийство и впоследствие оправдан, е бил спряган за ролята на култовия Терминатор в едноименния филм на Джеймс Камерън, станал нарицателен за Арнолд Шварценегер. Режисьорът обаче решава, че Симпсън е „твърде приятна личност“, за да изиграе толкова мрачен персонаж.

– Звукът на общуващи помежду си велосираптори в „Джурасик парк“ всъщност идва от чифтосващи се костенурки.

Резултат с изображение за alfred hitchcock psycho

– Филмът „Психо“ излиза в черно-бял вариант, тъй като режисьорът Алфред Хичкок постоянно се сблъсква с враждебни реакции по отношение на твърде кървавата сцена под душа.

– Сцената от „Криминале“, в която Винсънт (Джон Траволта) пробожда Мия (Ума Търман) с игла в сърцето, всъщност е заснета наобратно. В действителност Траволта издърпва иглата.

– Сцената с пожара в Атланта в класиката „Отнесени от вихъра“ е заснета, като за целта са подпалени стари декори на „Метро Голдуин Майер“.

Резултат с изображение за will hunting

– В оригиналния сценарий на „Добрият Уил Хънтинг“ авторите му, актьорите Бен Афлек и Мат Деймън, включват гей сцена, за да проверят кой наистина ще го прочете. Въпросната сцена е забелязана от Харви Уайнстийн, около когото през тази година се развихри шумен секс скандал, и той е нает за продуцент на филма.

– В „Джанго без окови“ в сцената, в която героят на Леонардо ди Каприо разбива чаша в изблик на гняв, актьорът се порязва и ръката му прокървява. Режисьорът Куентин Тарантино запазва автентичната ситуация във филма.

– Грегъри Пек приема ролята в хоръра „Поличбата“ (1976), за да се пребори със собствените си демони, след като синът му слага край на живота си непосредствено преди прослушването.

Резултат с изображение за harry potter

– Дубльорът на Даниъл Радклиф, прочул се с ролята на Хари Потър, се парализира по време на снимките на последния филм от поредицата. Актьорът организира кампания за набиране на средства, за да може младежът да плати образованието си в колеж.

– В „Последният ергенски запой“ актьорът Ед Хелмс наистина е с липсващ зъб. Хелмс още от тийнейджър има постоянен имплант, който е отстранен за снимките на филма.

– Хорърът „Писък“ отчасти е базиран върху действително масово убийство във Флорида през 90-те години на миналия век.

Резултат с изображение за scream

– По време на прочутата сцена в „Пришълецът“, в която страховитото създание излиза от гръдния кош на героинята Елън Рипли, всички актьори са в неведение какво ще се случи и ужасените им реакции във филма са напълно автентични.

– В друга страховита сцена – от хоръра „Кендимен“, актьорът Тони Тод слага истински пчели в устата си.

– В хитовата анимация „Таласъми ООД“ героинята Бу се озвучава от малката Мери Гибс. Тъй като невръстната озвучителка не я свърта на едно място, екипът й осигурява играчки в студиото и обикаля около нея с микрофон.

Резултат с изображение за home alone

– В сцена от хитовата комедия „Сам вкъщи“ актьорът Джо Пеши наистина ухапва младия си колега Маколи Кълкин.

– „Извънземното“ и „Полтъргайст“ първоначално е трябвало да бъдат един и същ филм, озаглавен „Нощни небеса“.

– В криминалния трилър „От другата страна“ актьорът Джак Никълсън решава, че оригиналната сцена не е достатъчно интензивна, и въпреки че не е по сценарий, насочва истински пистолет срещу колегата си Леонардо ди Каприо.

На заглавната снимка: Алфред Хичкок

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Други гласове, други стаи…

Да си писател, който си пада по представителите на същия пол, съвсем не е необичайно. Всеки от хората на изкуството има своите „странности“. Животът...

Шарън Стоун: Ако някой ми предложи важна роля, ще я приема. Но това няма да се случи…

"Щях да съм още по-ценна, ако бях мъртва." Това констатира Шарън Стоун в интервю пред "Гардиън". Тя има предвид, че картините на мъртвите художници...

Почина поетът Таньо Клисуров

Поетът Таньо Клисуров напусна зримия свят малко преди да навърши 80. За първи път публикува стихотворения в началото на 70-те години. Печата свои творби във...

Муза на Рафаело е най-желаната куртизанка в Рим

Историята на жената, нарисувана от Рафаело в образа на Галатея от прочутата му фреска във вила Фарнезина в Рим е разказана от италианската писателка...

Тъжната история на гения, изобретил предшественика на велосипеда

Той е изобретил предшественика на велосипеда и още какво ли не. Но приживе така и не получава признание. Бил е барон, но доброволно се...