КИНО | България в Кан 2017-а

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Два български филма в официалната селекция

За пръв път от близо 30 години България има филм в официалната селекция на фестивала в Кан, съобщават от Националния филмов център. След като миналата година копродукцията “Кучета” на Богдан Мирика с копродуценти от българска страна Стефан Командарев и Катя Тричкова беше селектирана в секцията “Особен поглед” и спечели наградата на FIPRESCI, тази година в същата официална селекция бяха избрани българският филм “Посоки” на Стефан Командарев, както и копродукцията “Уестърн”, почти изцяло заснета в България с копродуценти от българска страна братя Чучкови.

Резултат с изображение за посоки командарев

“Посоки” e четвъртият пълнометражен игрален филм на Стефан Командарев, чийто “Светът е голям и спасение дебне отвсякъде” влезе в краткия списък за чуждоезичен “Оскар”, а “Съдилището” е лауреат на “Златна роза 2014. “Посоки” се развива в едно денонощие – в шест софийски таксита се преплитат съдбите на хора, част от съвременната българска действителност. Сценарият е на Симеон Венциславов (съсценарист на „Нанук“, награден на ScripTeast 2015) и Стефан Командарев, оператор е Веселин Христов („Синът“, „Жажда“, „Пеещите обувки“, „Дрехи“), участват Васил Василев – Зуека, Иван Бърнев, Герасим Георгиев – Геро, Васил Банов, Асен Блатечки, Ирини Жамбонас, Стефан Денолюбов. Филмът е копродукция с Германия и Македония. Продуцент e “Арго филм” – Стефан Командарев и Катя Тричкова.

Резултат с изображение за посоки стефан командарев

“Уестърн” на Валешка Гризбах е копродукция между Германия, България и Австрия. Филмът разказва историята на съвременен дуел между мъж и съперника му. Копродуценти от българска страна са “Братя Чучкови”.

В тазгодишното издание на фестивала участват и млади български продуценти. Мила Войникова (“Мирамар”) беше избрана да представя България в инициативата на Европейската филмова промоция Producers on the Move. Програмата се организира с цел обмяна на опит и създаване на нови професионални мрежи.

Ваня Райнова от продуцентска къща “Портокал” ще е българският участник в 14-ото издание на Producers Network. Програмата организира събития и срещи с партньори, представители на филмови фондове и експерти от филмовата индустрия с цел насърчаването на международни копродукции. Ваня е предложена от CineMart – копродукционния форум на фестивала в Ротердам, където представи проекта “Януари” – подкрепен от Националния филмов център игрален дебют на известния документалист Андрей Паунов.

Индустриалната платформа за срещи, събития, разговори и промоция Short Film Corner ще включи два български късометражни проекта: „Серафим” на Ваня Донева и “Este es tu bebe” на Христо Порязов.

Резултат с изображение за Реквием за г-жа Й

Подкрепената от НФЦ копродукция “Реквием за г-жа Й.” с български продуцент “Геополи филм” ще участва в програмата на ACID – Асоциацията на разпространителите на независимо кино, а ще осъществи и търговска прожекция на фестивала. На търговска прожекция ще бъдат представени още “И после светлина” на Константин Божанов, чиято премиера беше на фестивала в Ротердам, и XII A на Магдалена Ралчева.

На 20 май в кино “Олимпия” Европейската аудиовизуална обсерватория ще проведе конференция на тема „Влиянието на Video on Demand върху филмовата стойностна верига”. На своята традиционна среща в Кан EFAD – мрежата от директори на европейските филмови агенции, организира на 21 май Кръгла маса на тема “Как да промотираме и разпространяваме европейски филми в света?” България е член и на двете организации.

За осма поредна година България е част от Югоизточноевропейския павилион на Филмовия пазар заедно с Босна и Херцеговина, Македония, Словения, Сърбия, Хърватия, Черна гора и Кипър, което дава възможност за по-широка и всеобхватна реклама на продукциите, авторите и региона. Българският щанд по традиция служи като информационен център и предоставя пространство за срещи между български професионалисти и колегите им от цял свят. Ще бъдат представени двете нови издания на каталозите „Български филми” 2017 и „Българско кино – факти, статистики, тенденции”.

На юбилейното си издание най-голямото филмово събитие в света ще събере над 30 000 професионалисти и 3200 официално регистрирани участници на филмовия пазар.

Адрес на българския щанд в Кан:

Village International (Riviera Side)

SEE PAVILION №134

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

“Post Mortem” – изложба с произведения на Ставри Калинов се открива на 30 април (снимки)

„Арт Клуб Дипломат“ и галерия „Средец“ представят изложба “Post Mortem” с произведения на Ставри Калинов (1944 - 2023). Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини, също живопис,...

Емилио Салгари: Спящият човек винаги е миролюбиво настроен

Днешните момчета със сигурност не са като момчетата отпреди 50-60 години. Най-малкото заради „дребната” подробност, че, унесени в дебнене на покемони и прочее виртуални...

Паднаха перките на кабаре „Мулен Руж“, най-известният клуб в Париж (видео)

Перките на забележителната червена вятърна мелница на фасадата на кабарето "Мулен Руж", най-известният клуб в Париж, паднаха на земята през нощта в ранните часове...

Ицко Финци на 91: Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам и да се питам кое е добро, кое е лошо

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Баща му е видният театрал и актьор Самуел Финци. Ицко е 7-годишен,...

Ела Фицджералд – вечните песни на черния славей (видео)

Родена е във Вирджиния, в Нюпорт Нюз, на 25 април 1917 г., но спомените ѝ започват от Харлем, Ню Йорк. За младата чернокожа пришълка,...