Официалният речник на българския език става дигитално достъпен

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Дигиталното издание на БАН ще е безплатно и с много допълнителни функции

Дигитализиран и осъвременен вариант на официалния правописен речник на българския език ще бъде свободно достъпен в интернет. Той ще бъде част от цялостна онлайн платформа за езикови ресурси и проверка на правопис, правоговор и граматика, съобщи просветното министерство. Речникът има нормативен характер – правилата, формулирани в увода, и правописът на включените в него думи са задължителни за писменото общуване.

Платформата се разработва от Българската академия на науките (БАН) по поръчка на Министерството на образованието и науката (МОН). Изпълнител ще е Институтът за български език (ИБЕ) в сътрудничество с Института по информационни и комуникационни технологии (ИИКТ). Но до моментът, когато тази платформа ще заработи, ще минат поне две години — проектът трябва да приключи до края на 2023 г. За целта са предвидени 378 800 лв.

Новата платформа, която ще носи името БЕРОН, ще съдържа модули за правопис, правоговор, граматика. В него ще бъде интегрирана също сегашната специализирана служба „Езикови справки“, т.е. ще има възможност за директна кореспонденция с експерти от Института за Български език.

Дотогава, който иска да бъде сигурен, че използва правилно българския език, може да се консултира с хартиеното издание „Официален правописен речник на българския език“ с неговите близо 90 000 речникови единици. Това е най-пълният досега справочник от този тип, последното му издание е от 2012 г. Речникът регистрира активния речников състав на днешния книжовен български език и съдържа значително повече думи и форми от досега действалите правописни речници, издания на Института за български език. Цената му е 35 лв.

Другият вариант за справки е образователният уеб сайт „Как се пише?“, който със своето редовно разширяващо се съдържание и възможност за задаване на въпроси, е един от най-надеждните източници за повишаване на езиковата ни култура. Там по традиция достъпът е безплатен за всички потребители, както обещават, че ще бъде в новата платформа, за която съобщава просветното министерство.  

Официален правописен речник на българския език - ? - store.bg

Дигитализираният вариант на официалния правописен речник на българския език ще съдържа и част за правоговор с интегрирана към нея гласова система за правилното произношение на всички думи от речника на БАН.

Платформата ще изпълнява и ролята на граматически справочник. За целта от ИБЕ вече работят по нормативна граматика на съвременния български език. Новият сайт ще бъде периодично допълван както със съдържание за навлизащи нови думи в езика ни, така и с нови функционалности. Целта е създаването на надежден, лесно достъпен източник на информация за книжовния български език.

Според резултатите на проучване на БАН от 2019 г. над 45% от българите между 18 и 50 години предпочитат по езикови въпроси да се информират от интернет, а не от хартиени речници, и този процент постоянно нараства. Всеки трети от по-младите смята книжовните норми и правила за прекалено сложни, а всеки пети от всички участници в изследването твърди, че няма мотивация да ги спазва.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тихо присядах на тръгване…

ТАМ ЛИ СИ ОЩЕ Търсех те, мое несбъдване. Там от брега, след завоя, тихо присядах на тръгване в пръски от сълзи с прибоя.   Помня те в моите сънища, в нежна...

Антъни Тролъп: Оръжието на една жена е нейният език

Антъни Тролъп се ражда на днешния ден, 24 април, през 1815 година. Името му се нарежда сред най-успешните, уважавани и плодовити автори от Викторианската...

Български художник преобразява базилика в Брюксел

Диан Костов сбъдва една своя мечта. Неговата изложба-инсталация с образи от Библията "Кръстопът – цената на избора" може да бъде видяна в базиликата "Сакре Кьор"...

На 25 април Бургас отдава почит на Петя Дубарова

Има няколко знакови имена, които всеки свързва с Бургас, както и Бургас с тях. Своето запазено място в този пантеон има Петя Дубарова. Утре, 25...

Ирина Вагалинска представи увлекателен архeологически трилър в Националната библиотека

Всяка премиера е събитие, но представянето на романа на Ирина Вагалинска „Мистерии в Хераклея Синтика“ в световния ден на книгата в Народната библиотека „Св....