Хора са заселили Америка преди 130 000 години

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Учените вероятно ще преосмислят вижданията си за заселването на Новия Свят

Хора са заселили Америка преди 130 000 години, а не преди 15 000 години, както се смяташе досега, сочат резултатите от изследване, цитирани от световните информационни агенции. Откритието вероятно ще накара учените да преосмислят вижданията си за заселването на Новия свят. 
Следи, открити в Калифорния, показват, че вид хоминиди са живели в Северна Америка 115 000 години по-рано, отколкото се предполагаше досега, поясниха учени от Природонаучния музей в Сан Диего. 
Учените датирали каменни сечива и кости от мастодонт – изчезнал прародител на днешния слон, върху които са открити следи от човешка дейност. „Върху кости и зъби има следи, които ясно показват, че хора преднамерено са ги чупили. Това доказва, че са били сръчни“, заяви съавторът на изследването Стивън Хоулън.

Резултат с изображение за san diego people 15 000 years nature magazine
Антрополози и археолози са на различно мнение за произхода на първите заселници на американския континент. Кога са пристигнали? Откъде и по какъв начин са дошли? Мненията са различни, а теориите често се поставят под въпрос. Доминиращата досега теория бе, че първите заселници в Новия свят са дошли от Азия преди около 14 500 години. Някои учени изтъкват, че колонизирането на Новия свят е могло да бъде осъществено по сухоземна ивица, която свързвала източната част на Сибир със Северна Америка и днес е частично потопена във водите в Беринговия проток. Други уверяват, че първите заселници са дошли, придвижвайки се край тихоокеанското крайбрежие от Аляска. Според новото изследване обаче това не са първите „американци“. 

Резултат с изображение за san diego people 15 000 years nature magazine
Авторите му са на мнение, че следите от човешка дейност, оставени на археологически обект в района на Сан Диего, са от неизвестен вид хоминиди. Намерените там находки разкриха тайните си благодарение на метод за датиране по уран-торий, който дава възможност за връщане назад във времето до дълбока древност. 
„Ако се потвърди, че хоминиди са заселили Новия свят преди 130 000 години, това ще е едно от най-големите археологически открития в Америка“, увери Джон Макнаб от университета в Саутхамптън, който не е участвал в изследването. 
„Технологиите за датиране еволюираха и ни позволят да установим с по-голяма точност, че първите хора са пристигнали тук по-рано в сравнение с общоприетите виждания“, отбеляза Томас Демиър от екипа. Откритието, че вид хоминиди са консумирали месо от мастодонт на днешната територия на Калифорния 115 000 години преди периода, за който се смяташе, че е свързан с идването тук на първите заселници, поставя много въпроси. Кои са били те? Откога са били там? Как са дошли?

Резултат с изображение за san diego people 15 000 years nature magazine
Следите вероятно не са оставени от вида Хомо сапиенс, за който се предполага, че напуснал Африка преди около 100 000 години. Според учените, става въпрос по-скоро за „братовчеди“ на Хомо сапиенс – Хомо еректус, неандертналци или дори денисовци.

Резултат с изображение за san diego people 15 000 years nature magazine
Тъй като на обекта не са открити следи от ДНК, семейството, към което принадлежат въпросните хоминиди, остава загадка. Резултатите от изследването са публикувани в сп. „Нейчър“.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

И любовта ни сякаш по е свята, защото трябва да се разделим…

Днес е особен ден – от онези, които те карат да се чувстваш отговорен пред себе си и, заедно с това, мотивират очите ти...

„Икар“ в 23 категории тази вечер в Народния театър

Днес отбелязваме Световния ден на театъра. Тази вечер в Народния театър "Иван Вазов" ще бъдат връчени за 50-и юбилеен път наградите ИКАР. Актрисата Мария Каварджикова...

Хайнрих Ман: Силните имат право да бъдат оптимисти

Днес, 27 март, се навършват 150 години от рождението на Хайнрих Ман. Той е германски писател, един от най-острите критици на нацизма през 30-те...

От времето на Древна Елада досега театърът е магия, в която всички сме главни действащи лица

Театърът е място, където отиваме, за да поемем глътка въздух за душата. Там времето не съществува. Прожекторите заместват слънчевата светлина в реалност, в която...

Джузепе Торнаторе за един любовен филм в дигиталната ера

Един от последните филми на прочутия италиански режисьор Джузепе Торнаторе „Correspondence" разказва историята на любовниците Олга Куриленко и Джеръми Айрънс, които комуникират главно чрез...