Вторник, 25 Август 2020 | Новините

Поетът получава високото държавно отличие а изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството

Указ за награждаване на поета Ивайло Балабанов, почетен гражданин на Свиленград, с орден „Св. св. Кирил и Методий“ първа степен е обнародван в последния брой на Държавен вестник от 25-и август. Документът е подписан от президента на Република България Румен Радев и министър-председателя на страната Бойко Борисов.

Ивайло Балабанов получава високото държавно отличие а изключително големите му заслуги в областта на културата и изкуството, се посочва в Указ № 170, издаден на 14 август 2020 г.

В началото на този месец Министерският съвет взе решение да предложи на президента да удостои живеещия в Свиленград именит български поет с голямата награда „за големите му заслуги в областта на културата и изкуството и за популяризирането на българските традиции и фолклор“.

Отпускането на пожизнена пенсия на Ивайло Балабанов пък е другото предложение на Министерския съвет до Народното събрание, за което също писахме.

Днес на извънредно заседание Общински съвет – Свиленград, гласува парична награда от 2 000 лв. по случай 75-та годишнината на Ивайло, роден на 28-и август 1945 година в село Хухла, Ивайловградско.

СИЛА
от Ивайло Балабанов

Прилюби ми се! Исках да те смажа
от нежност, тънка, гола моя ръж.
Веднъж завинаги да ти докажа,
че аз съм силният, че аз съм мъж.

Горяхме в общо любене-горене,
отдадени взаимно на грабеж.
Потъвах в тебе аз и ти във мене,
тъй както пламъкът потъва в свещ.

Душите ни димяха две недели:
шумеше ръж, валеше дъжд свиреп....
О, тънка, гола моя ръж, къде ли
бе скрила тази страшна сила в теб?

Ти осем пъти си смени душата,
ала деветата желаех аз
и девет пъти още – за отплата –
изпих до капка твоя дъх и глас.

О, тънка ръж! Ти тънко се изправи,
коси разтърси, цъфна, зашумя,
а аз през твойте корени лукави
потънах чак в деветата земя.

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ

Насладата да знаеш

АRTday.bg е мястото, където можеш да научиш най-интересното в областта на културата, образованието и начина на живот. Заедно пътуваме към непознати светове, за да сбъднем мечтите си. Защото насладата да знаеш, е най-сигурният път към малките победи, които всеки от нас заслужава.


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017