Понеделник, 11 Май 2020 | Новините

Библиотеката беше домакин на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”

На 11 май - денят на Светите равноапостолни братя Кирил и Методий, патронен празник на Библиотеката и професионален празник на библиотечните и информационни специалисти, традиционно бяха поднесени цветя на паметника на светите братя.

Библиотеката беше домакин на Националния онлайн форум „COVID-19: отговорът на библиотеките”. В своето обръщение към участниците доц. д-р Красимира Александрова, директор на Националната библиотека, отбеляза, че настоящата ситуация е неочаквана и стресираща и е безпрецедентна в историята на библиотеките. „Самият факт, че на линия са 63-ма участници, е показателен, че интересът към темата е огромен. Трябваше да се пренастроим към различните условия на работа и в тези два месеца с общи усилия е постигнато не малко“, подчерта доц. д-р Александрова.

Поздравителни адреси изпратиха вицепрезидентът на Република България Илияна Йотова, министърът на културата Боил Банов, народният представител и член на Комисията по култура и медии Емилия Милкова.

Заместник-директорът на Националната библиотека д-р Ваня Аврамова сподели пред участниците във форума: „Днес, когато светът е обхванат от пандемията и хората са в изолация, библиотеките са изправени пред изключително голямо предизвикателство“. Националната библиотека се адаптира с онлайн електронни услуги, виртуални изложби и нови онлайн рубрики.

Български паметници - Св. св. Кирил и Методий

В дистанционната среща с доклади и изказвания се включиха представители на регионалните и читалищни библиотеки и сродни институции от цялата страна. Те споделиха своя опит, проблеми и предизвикателства при работата с библиотечно-информационни инфраструктури и предоставяне на услуги от разстояние за потребителите в карантинния период. Интересен акцент постави доц. Милена Добрева-Макферсон, чийто доклад разгледа отговора на библиотечния сектор в Катар на социалната изолация по време на пандемията от COVID-19. Радка Калчева, директор на РБ „Пенчо Славейков“, Варна, разказа за онлайн Маратона на четящите хора, а Силвия Найденова от Централната библиотека на БАН подчерта, че създаването на информационно и научно-културно пространство е най-важната задача на библиотеките.

В обобщение доц. д-р Александрова каза, че данните, предоставени от всички библиотеки, са впечатляващи и че това е само първата ни онлайн среща за обмяна на опит в предоставянето на библиотечно-информационни услуги в условията на пандемия.

От днес на сайта на Библиотеката е активна виртуалната изложбата „Зад кулисите на „Под игото“, посветена на 170-та годишнина от рождението на Иван Вазов и неговия роман-епопея „Под игото“, с  включени оригинални илюстрации, придружаващи първото цялостно издание на „Под игото“ от 1894 г.

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ

Насладата да знаеш

АRTday.bg е мястото, където можеш да научиш най-интересното в областта на културата, образованието и начина на живот. Заедно пътуваме към непознати светове, за да сбъднем мечтите си. Защото насладата да знаеш, е най-сигурният път към малките победи, които всеки от нас заслужава.


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017