Петък, 08 Май 2020 | Новините

Красотата на тези цветя привлича множество туристи

В последните дни на април и началото на май започна цъфтежът на дивите божури, които са едно от редките растения, характерни само за резервата Яйлата и района на нос Калиакра.

Според местните хора, там могат да се видят както дивият божур, така и теснолистият божур, който е застрашен вид. Красивите цветя разтварят цветовете си първо по т.нар. червена пътека, която се намира на завет и където е сравнително по-топло.

Червеният божур се среща на различни места в страната, едно от които е Черноморското крайбрежие. Той цъфти през май и юни с кърваво червени цветове. Не е защитен от Закона за биологичното разнообразие в България. Червеният божур е едно от отровните растения, които растат в Добруджа.

Теснолистият божур е застрашен в страната. Стъблото му достига височина от 15 до 40 cm. Листата са последователни и двойно-тройно перести с линейни крайни дялове. Цветовете му са с 5 – 6 чашелистчета и 8 – 10 едри тъмночервени венчелистчета. Цъфти през април – май, а плодоноси през август – септември. Една от най-многочислените популации е в Добруджа и по Черноморското крайбрежие. Част от находищата на теснолист божур са в резерват „Калиакра“.

Според легендата, там, където расте това цвете, злите сили изчезват. Красотата на дивите божури привличат множество туристи. Някои идват индивидуално, но туристически агенции организират и еднодневни турове по Северното Черноморие с акцент именно върху божурите на Яйлата. Тази година, обаче, в условията на пандемия и наложените ограничителни мерки, много почитатели на флората, които обикновено идват тук през пролетта, ще се радват на красотата на дивите божури само от снимките на местните.

Източник и снимки: Pro News Dobrich

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ

Насладата да знаеш

АRTday.bg е мястото, където можеш да научиш най-интересното в областта на културата, образованието и начина на живот. Заедно пътуваме към непознати светове, за да сбъднем мечтите си. Защото насладата да знаеш, е най-сигурният път към малките победи, които всеки от нас заслужава.


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017