На 90-годишна възраст ни напусна актьорът Макс фон Сюдов (СНИМКИ/ВИДЕО)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Това бе потвърдено от съпругата му пред френски медии

Актьорът Макс фон Сюдов почина на 90-годишна възраст, предаде БГНЕС. Това бе потвърдено от съпругата му пред френски медии.

Макс фон Сюдов е роден на 10 април 1929 г. в шведския град Лунд. Започва актьорската си кариера през 1951 г. Няколко години по-късно се премества в град Малмьо, където се запознава с режисьора Ингмар Бергман.

Резултат с изображение за „max von sydow best“
Снимка: Pinterest

Актьорът участва в над 100 филми и сериали. Сред тях са „Игра на тронове“, „Междузвездни войни“, „Флаш Гордън“, както и класиката „Дюн“ на Дейвид Линч и „Заклинателят“ на Уилям Фридкин.

Сред най-известните филми на Макс фон Сюдов са „Седмият печат“ /1957 г./ и „Изворът на девственицата“ /1960 г./, които са режисирани от Бергман.

Семейството му обяви „с разбито сърце и безкрайна тъга“, че актьорът, роден в Швеция, е починал в неделя.

Той беше номиниран два пъти за „Оскар“ по време на кариерата си – включително за най-добър актьор през 1998 г. за „Пеле Завоевателят“.

Другата му номинация за Академия беше за най-добър поддържащ актьор за ролята му в 2011 г. „Ужасно силно и адски близо“.

Фон Сюдов направи 11 филма с Ингмар Бергман, включително „Седмият печат“, в който той отлично игра шах със Смъртта.

Резултат с изображение за „max von sydow young“
Снимка: Walmart.com

Актьорът също изигра Минг Безмилостния през 1980 г. във „Флаш Гордън“, появи се в „Злокобния остров“ на Мартин Скорсезе и игра ролята на злодея във филма за Джеймс Бонд, Ернст, през 1983 г. „Никога не казвай никога“.

Той продължи да играе през последните години от живота си – озвучи герой в „Семейство Симпсън“ през 2014 г. и се появи в три епизода на „Игра на тронове“ през 2016 г.

Резултат с изображение за „max von sydow best“
Снимка: BuzzHub

Режисьорът Едгар Райт изрази почитта си към актьора в Туитър: “Макс фон Сюдов, такова емблематично присъствие в киното в продължение на седем десетилетия, изглежда, че винаги е бил с нас. Той промени облика на международното кино с Бергман, игра Христос, бори се с дявола… Бог.“

Актьорът има двама синове от първата си съпруга Кристина Инга Брита Олин. През 1997 г. той се жени за Катрин Бреле в Прованс и става гражданин на Франция пет години по-късно, заради което трябваше да се откаже от шведското си гражданство.

Заглавна снимка: Time Out

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....