Легендата на Холивуд Кърк Дъглас почина на 103-годишна възраст (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Той изиграва някои от най-прочутите мъжки роли в киното

На 103-годишна възраст почина легендата на Холивуд Кърк Дъглас. Тъжната вест съобщи синът му Майкъл Дъглас в профила си във Facebook.

През 1999 година Американският филмов институт включва Дъглас под Номер 17 в класацията на най-големите мъжки звезди на класическото холивудско кино. Той бе един от двамата останали живи актьори в този списък (другият е Сидни Поатие) от Златната ера на Холивуд. Има три номинации за „Оскар“. Кърк Дъглас изиграва някои от най-прочутите мъжки роли в киното, първата от които е на Спартак. Снимал се е в повече от 80 филма и никога не е участвал в сериал.

Резултат с изображение за „kirk douglas“

Животът на Кърк бе добре изживян. Той ни остави филмово наследство, което ще се запази и за следващите поколения, и история на филантроп, който работеше в полза на обществото и за мир на планетата, заяви Майкъл Дъглас. Позволете да приключа с думите, които му казах на неговия последен рожден ден и които винаги ще са истина: татко, обичам те много и се гордея да бъда твой син“.

Резултат с изображение за „kirk douglas“

Кърк Дъглас се ражда на 9 декември 1916 г. в семейство на еврейски имигранти от Чауси, Могильовска област, Руска империя (днешен Беларус) с името Исур Даниелович Демски.

Дъглас има бедно детство и живее с родителите си и шестте си сестри. Той прави своя филмов дебют в „Странната любов на Марта Айвърс“ (1946 г.) с Барбара Стануик и Лизабет Скот.

Актьорът скоро се превръща във водеща бокс офис звезда през 50-те години на миналия век, ставайки известен със сериозни драми, включително западни и военни филми. По време на кариерата си той се появява в повече от 90 филма. Дъглас е известен със своя експлозивен актьорски стил, който проявява като адвокат за наказателна защита в „Град без жалост“ (“Town Without Pity”) през 1961 г.

Резултат с изображение за „kirk douglas“

Кърк Дъглас става международна звезда с ролята си на безскрупулен боксьор в „Шампион“ (1949), която му донася и първата номинация за Оскар за най-добър актьор. Той получи втора номинация за „Оскар“ за драматичната си роля в „Лошият и красивицата“ (1952 г.) и третата си номинация за ролята на Винсент ван Гог в “Lust for Life” (1956 г.). Неговото име се свързва най-вече с главната роля във филма „Спартак“, както и „Одисей“ и „Викингите“.

Резултат с изображение за „kirk douglas“

Първата му съпруга е американската актриса Дайан Уебстър. От брака му с нея се раждат синовете му Майкъл и Джоуъл. Кърк и Дайан се развеждат през 1951 г. Три години по-късно се жени за Ан Буйдънс, която е от белгийски произход. Тя също го дарява с двама синове – Ерик и Питър. Двамата са заедно повече от 60 години.

Резултат с изображение за „kirk douglas“

Актьорът приключи кариерата си през 1996 г., след като получи инсулт, който засегна говора му. Преди това 1991 г. оцелява при катастрофа с хеликоптер.

Имах късмет да намеря сродна душа преди 63 години и вярвам, че нашият чудесен брак и дългите ни нощни разговори ми помогнаха да преживея всичко”, споделя той.

През октомври 2004 г. улица в Палм Спрингс, Калифорния, е кръстена на негово име.

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен...

Шагал – уникален, неподражаем и подкупващо чаровен (снимки/видео)

Марк Шагал е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Един от предшествениците на сюрреализма. Ражда се в град...

Носителят на „Икар“ Пенко Господинов: Справихме се отлично с Ловешкия театър

"Нашата интерпретация на образа на Иполит Воробянинов, която работехме заедно с целия екип, в основата на който стои режисьорът Дамян Тенев и моите прекрасни млади колеги...