Потвърдиха автентичността на автопортрет на Ван Гог

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Известният нидерландски майстор на четката нарисувал картината, докато бил в приют за хора с психични проблеми във Франция

След продължили години съмнения относно автентичността на прочута творба, експерти от Амстердам потвърдиха, че автопортрет на Винсент Ван Гог е автентичен, предаде БТА.

Известният нидерландски майстор на четката нарисувал картината, докато бил в приют за хора с психични проблеми във Франция.

Експертът Луис ван Тилборг от музея „Ван Гог“ разсея съмненията, заявявайки, че картината с маслени бои е нарисувана в края на лятото през 1889 г., когато Ван Гог бил в приюта Сан Реми в Южна Франция.

Експертите от Амстердам използвали анализ с рентгенови лъчи на творбата, проучили начина на рисуване, както и споменаването ѝ в писмо до брата на Ван Гог – Тео. Художникът описва картината в писмо от септември 1889 г. като „опит от времето, когато бях болен“.

Резултат с изображение за van gogh

Свързани с картината въпроси възникнаха през 70-те години на миналия век. Използването на шпакла, за да се загладят нанесените с четка пластове боя върху лицето, и на смятаните за необичайни цветове в творбата, бе довело до спекулации за автентичността ѝ.

Картината е била купена през 1910 г. като автентична творба на Ван Гог от Норвежкия национален музей. Той поискал от музея „Ван Гог“ да я анализира през 2014 г.

Успокояващо е, че е автентична“, заяви Май Брит Гуленг от Норвежкия национален музей.

Ван Тилборг отбеляза, че използването на негрундирано платно и зелен цвят всъщност е характерно за периода от творчеството на Ван Гог в Сен Реми през 1889 г. Нехарактерното е използването на шпакла.

Той е рисувал и внезапно е решил да я използва, за да заглади пластовете“, каза Ван Тилборг. „Склонни сме да смятаме, че го е направил по време на период на психоза“.

Ван Тилборг поясни, че Ван Гог се е осланял на рисуването, за да представи психичните си проблеми и да му помогне да се възстанови.

Заглавна снимка: БТА

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...