Вторник, 26 Ноември 2019 | Новините

И четирите ленти са в конкурсната програма на фестивала

Четири документални филма, подкрепени от европейската програма МЕДИА, ще се състезават в конкурса на откриващия се в петък 24-ти фестивал на българското документално и анимационно кино “Златен ритон” в Пловдив.

Фестивалът ще покаже общо 76 нови български филма, произведени през последните 2 години. В конкурса ще се състезават 37 документални и 19 анимационни филма, а отделно в програмата “Открити хоризонти” ще можем да видим още 20 филма.

Резултат с изображение за калин и отбора на затвора
"Калин и отбора на затвора"

Програма “Творческа Европа МЕДИА” е подкрепила за развитието им филмите “Дворците на народа” (2018, реж. Борис Мисирков, Георги Богданов), “Калин и отбора на затвора” (2018, реж. Петко Гюлчев), “Ненужен герой” (2018, реж. Стафан Командарев) и “Тайният живот на Вера” (2019, реж. Тонислав Христов).

Резултат с изображение за ненужен герой
"Ненужен герой"

И четирите филма са представяни на световни фестивали и са получили награди и внимание от публиката.

“Златен ритон” се провежда в “ЛЪКИ – дом на киното”, Пловдив, от 29 ноември до 6 декември 2019 година, с вход свободен.

Всичко за фестивала на: www.zlatenriton.bg

Допълнителна информация за Творческа Европа МЕДИА:

Програма Творческа Европа, е приета от Европейския парламент на 11 декември 2013 (обн. OJ 20.12.2013) и заменя съществувалите програми на общността – МЕДИА, МЕДИА Мундус, Култура.

С бюджет от 1 милиард и 460 милиона евро, програма Творческа Европа подпомага проекти в областта културата, киното, телевизията, музиката, литературата, изпълнителските изкуства, наследството. С близо 9% по- голям бюджет от предходните години (2007-2013) , програмата продължава да дава значителна подкрепа на културните и творческите индустрии – важни източници на трудова заетост и икономически растеж, без да измества основното национално финансиране.

2020 година е последната година от настоящата програма Творческа Европа и погледите на всички са насочени към новия програмен период 2021-2027. Европейската комисия, заедно с държавите членки, работи активно, за да предложи на Европейския парламент една обновена програма стъпила върху успехите на над 28 годишен опит.

Предложенията са амбициозни и включват както съдържателни така и финансови промени с предложен по-голям бюджет и разширен обхват.

Подпрограма МЕДИА подкрепя европейската филмова и телевизионна индустрия, фокусира се върху проекти от областта на видео игрите и дигиталните технологии, дистрибуцията, фестивалите, тренингови и образователните програми.

За периода 2014 -2019 програмата е подкрепила българската аудиовизуална индустрия с близо 6 милиона лева.

На заглавната снимка: Кадър от "Тайният живот на "Вера"

ARTday.bg - официален медиен партньор

СПОДЕЛЕТЕ

Насладата да знаеш

АRTday.bg е мястото, където можеш да научиш най-интересното в областта на културата, образованието и начина на живот. Заедно пътуваме към непознати светове, за да сбъднем мечтите си. Защото насладата да знаеш, е най-сигурният път към малките победи, които всеки от нас заслужава.


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017