Петък, 22 Ноември 2019 | Новините

Премиерата на филма "Истории за птици, хора и други чудеса" е на 24 ноември

"Неизброими са чудесата на Радичков. Ще се подлъжа, може би, да кажа, че те са неизброими колкото са неговите произведения и дори колкото са думите му, защото той по много интересен начин ги използва - и това са неговите чудеса. Невероятно комбинирани по един много красив начин". Това каза проф. Любомир Халачев, който представи пред БНР филма "Истории за птици, хора и други чудеса", посветена на големия български писател, драматург и сценарист Йордан Радичков.

"Този филм, посветен на 90-годишнината от рождението на Йордан Радичков, ни провокира не толкова с биографията на Радичков - тя не е толкова интересна, колкото с желанието да направим анализ на начина, по който той пише, и да се опитаме да получим отговор на въпроса защо Радичков пише така интересно", обясни в предаването "Хоризонт за вас" проф. Халачев, който е режисьор и продуцент на документалния филм.

"Взехме всичко, което той е написал, опитахме се да го обединим, да го разтърсим и да го потопим в една уникална атмосфера, в която има пролет, лято, есен, зима, дъжд, сняг, виелици, реки, врабчета, свраки и всичко, което можете да намерите в света на Йордан Радичков", сподели професорът и уточни, че движението във филма през творчеството на Радичков не е хронологично, а като теми и идеи."

Използван е архивът на БНТ, който пази разговори и анализи на големия български писател и драматург:

"Това ни даде възможност да създадем един много интересен образ на прозата на Радичков, на неговото творчество, което е и зримо, и философско, защото там има думи и цели пасажи, които те карат да се връщаш и да се връщаш", каза проф. Любомир Халачев и добави:

"Той е цар на притчовото изразяване, например има една фраза: "Бог създаде света, но не се трогна от него, дори не го докосна. Човекът умали създаденото от Бога, трогна се от него и не само го докосна, но го и погали".

Премиерата на филма "Истории за птици, хора и други чудеса" ще бъде на 24-и ноември, неделя, от 14.00 ч. по БНТ 1. Сценарист е Инна Пелева, а режисьор и продуцент е проф. Любомир Халачев.

Източник: БНР

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ

Насладата да знаеш

АRTday.bg е мястото, където можеш да научиш най-интересното в областта на културата, образованието и начина на живот. Заедно пътуваме към непознати светове, за да сбъднем мечтите си. Защото насладата да знаеш, е най-сигурният път към малките победи, които всеки от нас заслужава.


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017