Детайлни макети пресъздават очарованието на българските къщи (СНИМКИ)

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Изработването на един макет отнема на Цветанка Георгиева от 2-3 дни до цял месец

Първия си макет Цветанка Георгиева прави едва 6-годишна, и тогава едва ли е предполагала, че години по-късно това занятие ще се превърне в начин на живот, а броят на великолепните ѝ къщи ще надхвърли 300.

Идеята да се занимавам професионално с макети на къщи се роди преди 10-тина години, когато се завърнах окончателно в България – спомня си тя. – Целият ми живот е свързан с изкуство, при цял род занаятчии няма как да е иначе. В Германия рисувах картини, в Турция също, но накрая ми омръзна животът навън. Първата къща, която направих, подарих на детската градина, където учеше дъщеря ми. Много я харесаха и оттам нещата тръгнаха в професионална посока. Минала съм през доста професии, обаче в един момент си казах: чакай, имаш занаят в ръцете, прави това, което обичаш и което можеш, то ти е дадено! И в един момент спрях да бягам от това, което ми е начертано.

Отначало Цветанка използва най-вече природни материали – картон, дърво, камък, но после минава на по-професионален вариант – комбинация със строителни материали, в зависимост от ефекта, който се търси. От най-малките къщички с големина 17х20 см до най-големите, надвишаващи метър, всички те грабват с очарованието си и пленяват с точността и детайлността на изработката.

Архитектурните макети се правят в мащаб, за да е 1:1 с оригинала, и точно от там идват и размерите, защото колкото е по-голямо, толкова по-детайлно се получава – обяснява Цветанка Георгиева. – Някои искат някоя стара къща на баба им и дядо им, която вече я няма, но описват какво представлява, правя скици, показвам и ако е това, което искат, им я правя. Друг път ми пращат снимки на тяхна къща и я изработвам по снимка. Но когато творя нещо авторско, лично, се водя само от това да ме грабне. Отварям Интернет или снимки, които съм правила, когато сме обикаляли България, и която предизвика по-силна емоция – нея се опитвам да пресъздам, някой път е същата, някой път с авторска добавка. Зависи много от емоцията.

Изработването на един макет отнема от 2-3 дни до цял месец. „Повечето къщи са предназначени за украса на градината или са във вид на пана, затова са затворени, но има и такива, които са с подвижен покрив и дори подвижни етажи, а вътре са обзаведени с интериор в старовремски стил”, – допълва Цветанка Георгиева.

Претворявала е в макети архитектурни и други забележителности, по-съвременни луксозни къщи с басейни и, разбира се, възрожденски къщи. Най-нестандартният модел е на Часовниковата кула в Трявна – с осветление, с моста и реката под нея, с размери 150х80 см. А този, който още не направила, е Замъкът на ветровете в Равадиново.

Откъде черпи вдъхновение за своите разнообразни и неповторими макети с дворчета, дървета, цветя, тъкани черги и предмети от бита?

Най-вече от музиката – усмихва се майсторката. – Просто намирам музика, която вибрира на една честота с настроението, с емоцията ми в момента, пускам си я, вглъбявам се в нея и работя. Една изработка, без да вложиш всичко от себе си, просто си остава гол предмет, без излъчване. Трябва да вложиш максимума. Това е един вид да пресъздадеш енергията в материален вид. Аз поне така си го обяснявам. Защото доста често изобщо не мисля какво правя, самата емоция ме води. В България нещата не стават лесно, трябва да вложиш доста от себе си, за да потръгнат нанякъде. Но пък ако всичко е лесно, не е интересно!

Източник и снимки: БНР

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...