Картина на Чимабуе, висяла над котлон, продадена за рекордните 24 млн. евро

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Тя е нарисувана върху пано от топола и вероятно е била част от диптих от 1280 г.

Картина, висяла в дома на възрастна жена край Париж и оказала се изгубен шедьовър на флорентинския художник Чимабуе, бе продадена на търг за рекордните 24 млн. евро, предаде Би Би Си.

Творбата „Презреният Христос“ с размери 25,8 см на 20,3 см бе открита преди няколко месеца. Очакваше се тя да бъде продадена за 6 млн. евро, но при наддаването достигна 4 пъти по-голяма сума.

Аукционната къща Acteon каза, че сумата, платена от купувач, пожелал анонимност, е световен рекорд за средновековна картина, продадена на търг.

Резултат с изображение за чимабуе христос

В продължение на години творбата висяла над котлон в кухнята на къща в град Компиен, докато не била забелязана от служител на аукционна къща. Той посъветвал собственичката ѝ да я даде за оценка на експерти. Тя смятала, че става дума за религиозна икона с малка стойност.

Но след тестове, включително с ултравиолетова светлина, за да се установи сходство с други творби на Чимабуе, експертите заключават, че това несъмнено е негова творба.

Резултат с изображение за чимабуе христос

Продадената на търг в Санлис, Северна Франция, картина е нарисувана върху пано от топола и вероятно е била част от диптих от 1280 г. Той включвал 8 подобни пана със сходни размери, които изобразяват сцени от Страстите Христови.

Две от паната са известни – „Бичуването на Христос“ в колекцията „Фрик“ в Ню Йорк и „Дева Мария с младенеца и два ангела“ в Лондонската национална галерия.

Чимбауе (1240-1302), известен още като Чени ди Пепо, е флорентински художник и автор на мозайки, като е смятан за последния велик художник,рисуващ във византийски стил, който доминирал в Италия през средните векове. Известен е с откриването на Джото за света на изкуството.

Заглавна снимка: Ройтерс

 

ARTday.bg

Статуетка на богинята майка Кибела е открита в Пловдив

Богинята олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете

 

В центъра на Пловдив е открита мраморна статуетка на богинята майка Кибела, съобщи Мая Мартинова – ръководител на археологическите разкопки за проучване на обект „Форум Север“, в частен терен, откупен от Община Пловдив.

Това е съвсем ново откритие.

 

Статуетката е на божество от римския пантеон, почитано във Филипопол през римската епоха, и представлява богинята майка Кибела, седнала на трон, от двете страни с два лъва. Статуетката е без глава, има следи от опожаряване. Намерена е в късноантичен пласт от началото на 4 век, когато християнството се утвърждава по нашите земи и такива езически паметници са били подложени на унищожение, затова главата е счупена, каза Мая Мартинова.

 

По думите ѝ: „Това е северната част на Агората – градския площад на Филипопол, която е наситена с такива паметници, свързани с религиозния и административния живот. Съвсем скоро там открихме и надпис, който представлява фрагмент от императорско писмо, така че това е най-репрезентативната част от площада, където се стичало населението на града през римската епоха, и където са съсредоточени такива паметници: статуи на императори, на видни филипополски граждани, афиши за провеждане на гладиаторски борби. Така, че тази находка за нас не е изненада“, посочи Мартинова.

 

Кибела е фригийска богиня, майка на легендарния цар Мидас. Почитана в големи части на Мала Азия и в Тракия. Кибела е наричана още и Велика майка, Майка на боговете и всичко живо на земята, на възраждащата се природа и на нейното плодородие. Олицетворява силите на природата, покровителка е на планините, горите и зверовете.

 

След като теренът „Форум Север“ бъде проучен ще се изготви проект за реставрация, консервация и експониране, като ще бъде социализиран и приобщен към останалия археологически комплекс. Там се предвижда изграждане на стълба и пътека, която да свързва Епископската базилика с градския площад, поясни още археологът.

 

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Ромен Гари: Няма стари чанти, това са истории без любов

„Ромен Гари прекоси века като чергар, като безродник, не се подчини на никаква литературна школа, не се поддаде на никаква мода, опълчи се срещу...

Напусна ни скулпторът Антон Дончев

Отиде си известният скулптор Антон Дончев (1943-2024), съобщиха от Съюза на българските художници на своята страница във Фейсбук. Антон Дончев е един от най-ярките творци...

Пол Гоген – между щастието, скандалите и алкохола (ВИДЕО)

„Аз съм велик художник и го знам, защото е така.“ – това казва за себе си един от най-скандалните, но и най-талантливите, наистина, художници. Анри...

Очарователният образ на обикновения човек (видео)

„Беше висок метър осемдесет и осем и бе рус, хората често му казваха, че прилича на младия Гари Купър. Единственият човек, който го интересуваше....

Ден на Европа – празнуваме нашите истории!

Всяка година на 9 май отбелязваме Деня на Европа – годишнината от историческата Декларация на Шуман през 1950 г., но и първата официална стъпка...