Продажбите на произведения на изкуството намаляват

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Само за миналата година спадът е с цели 11 процента

Световните продажби на произведения на изкуството бележат спад от 11 процента през 2016-а главно заради забавянето на икономическия растеж и политическата несигурност, сочи публикуван днес доклад, цитиран от Франс прес.

САЩ остават най-големият пазар на изкуство, следвани от Великобритания и Китай, според първия „Доклад за световния пазар на изкуство“ на международния панаир на изкуството Арт Базел и швейцарската финансова компания Ю Би Ес (UBS).

Резултат с изображение за art auction 2016

Забавящият се икономически растеж и продължаващата политическа несигурност в глобалната икономика са засегнали пазара през 2016 година и са причина за предпазливо купуване и продаване в някои области, се отбелязва в доклада.

Световният пазар на произведения на изкуството отчита общи продажби на стойност 56,6 милиарда долара за 2016-а спрямо 63,3 милиарда година по-рано.

Приходите са били подкопани от по-слабите продажби на скъпи произведения, особено на пазара за изящно изкуство, които бяха в основата на растежа през 2014 година, се уточнява в документа.

Резултат с изображение за art auction 2016

САЩ, Великобритания и Китай „затвърдиха“ водещите си позиции, като заедно покриват 81 процента от стойността на световните продажби на предмети на изкуството.

Макар САЩ да запазват първото място, делът на страната се е свил от 43 на 40 процента. В доклада се посочва обаче, че това се възприема като връщане към нормалните равнища след бърз растеж през предходните години.

Резултат с изображение за art auction 2016

Делът на Великобритания остава без промяна – 21 процента, а делът на Китай е нараснал от 19 на 20 процента миналата година.

Китай е начело при търговете с дял от 34 процента от стойността на продажбите.

 

 

Източник: БТА, Заглавна снимка – Billboard

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Шърли Маклейн – интелектуалката на Холивуд

Шърли Маклейн Бийти е американска театрална и киноактриса повече от 50 години, носителка на „Оскар“, известна не само като киноактриса, но и като авторка...

Познатият непознат Уилям Шекспир

По данни на английската църква Уилям Шекспир е роден на 23 април 1564 г. и умира на същата дата през 1616 г. на 52-годишна...

Прочутият Деклан Донелан поставя „Медея“ в Народния театър

През месец май в Народния театър „Иван Вазов“ ще започнат репетиции за спектакъла „Медея“ по Еврипид на световноизвестния театрален режисьор Деклан Донелан. Преди повече от тридесет години заедно със сценографа Ник...

С поредицата си „Баща и син“ български фотограф спечели световна награда

Българинът Валерий Пощаров спечели голяма международна награда за фотография с поредицата си "Баща и син". Той е отличен с 1-вото място в категория "Портрет" от Sony...

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Тази нощ е починала режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици"...