Ако любовта е ад, нека бъда в него

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Раят може да бъде настоящ миг, светъл спомен или бъдещ момент, пише Добромир Банев

Раят е там, където любовта присъства. Той може да бъде настоящ миг, светъл спомен или бъдещ момент, който си струва очакването.

Казват, че мъжете са от Марс, а жените – от Венера. Как и кога са се срещнали за първи път на нашата малка планета, никой не знае. В библейските текстове се споменават райска градина, забранен плод и мъж и жена, които вкусили от познанието и осъзнали голотата на телата си. Желанието взело превес. Нуждата да обичаш и да делиш живота си с някого била маскирана със смокинови листа и от този момент любовта се превърнала в най-противоречивото, но и най-съкровеното наше чувство.

За място, което любовта обитава, от древни времена се сочи именно Венера. Любовната планета е била обект на хиляди оди, стихотворения и картини. Ренесансът изобразява едноименната италийска богиня гола и с буйни коси, които вятърът роши на воля. Мъжете до един са в краката й, сякаш изборът с кого да бъде е единствено неин. Била съпруга на бог Вулкан, но му изневерявала с Марс и с куп простосмъртни.

Изневярата не ни е чужда от самото начало.

На пръв поглед е странно, че възприемаме Венера като планета на любовта. Да гледаме на нея като на рай, също е част от противоречието. Там, всъщност, всичко наподобява ада. Венера се върти бавно и обратно на Земята, слънцето изгрява от запад на изток, небето й е червено-оранжево, а върху нейната повърхност бушуват над хиляда и петстотин вулкана и цари изпепеляваща жега. Вероятно още от Сътворението ние се стремим към разрушителната сила на любовта. Който е бил истински влюбен, знае колко изпепеляваща е тя самата.

Раят според Корана изкушава мъжете със 77 девици, които очакват всеки правоверен мъж. Представяте ли си? Това дори не е за завиждане, като си помислим колко трудно понякога се издържат капризите дори на една единствена жена. Следователно, този факт сам по себе си също е някакъв ад, но ние мечтаем за него, той ни кара да се усмихваме.

Всеки от нас се е взирал в небето. След Слънцето и Луната Венера е най-яркото небесно светило на сутрешния и вечерния небосвод. Вечерницата, както я наричаме, винаги привлича вниманието, винаги ни кара да мечтаем. С цялата си демоничност тя е красива и събужда желанията ни, провокира страстите ни. Знаем, че се обича със сърцето, но чрез познанието имаме право да изберем както своя ад, така и своя рай.

За любовта няма специални планети, тя не се подчинява на гравитацията, нито на перото или четката. Чрез словото, боите и нотите ние можем единствено да я възпяваме наистина като богиня, паднали безропотно в краката ѝ. Венера, Афродита или Вечерница – имената, с които я назоваваме нямат значение. Когато изпитваме любов, ние сме истински живи и това е най-важното.

Лесно е да събудиш у някого любовта, но да я запазиш е толкова трудно! Затова, когато вечер гледаме към звездите, очакването ни кара да бъдем откровени със себе си и с надеждата, че нашата любов ще бъде споделена от онзи, чието име назоваваме и на сън.

Тази вечер, часове преди да настъпи зимният Кръстовден, трябва да си пожелаем нещо от сърце. Казват, че желанията се сбъдвали. Но ако не е така, ако любовта е ад, нека бъда в него.

Снимка: Валентин Иванов-sValio

Добромир Банев

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Картинката, която дълбоко в себе си съдържа надежда

Днес, 20 април, отбелязваме Международния ден на свободния печат. За съжаление България се нарежда на едно от последните места в света по свобода на...

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...