Понеделник, 29 Ноември 2021 | Начинът на живот

Любовта е егоизъм за двама, никого не можем да задържим насила

Счупеното не се лепи, а единствено водата е в състояние да запуши празните пространства – дори най-недостъпните. Природата не търпи състоянието на вакуум, затова когато нещо си отиде, друго заема мястото му.

Времето е най-сигурният лек за разбитото сърце. Няма по-благонадеждно средство, чрез което болката да отмине. Когато и последният симптом си отиде, дишаш с пълни гърди. Чувстваш се лек като перце на птица.

Страхът да не останем сами е отражение на парадигмата, че непременно трябва да изживеем живота си с някого. Егоизмът разполага с много начини да маскира собственото ни себелюбие. Любовта е егоизъм за двама, но с времето това невинаги остава така. И тогава идва мигът, в който трябва да отворим очите си за безспорната истина. Никого не можем да задържим насила.

И не трябва.

Нищо не си струва измамният героизъм да се уповаваме на компромисите. Всяко отлагане на окончателното решение е агония, на каквата обричаме самите себе си. След като любовта ни е избрала, тя има пълното право да продължи напред по пътя, където ще срещне други влюбени.

Това също е част от красотата на живота.

Нелека е тъгата на битието. Но без тъга радостта остава недостъпна.

Не можем да започваме отначало нещо, което вече е отминало. От миналото можем единствено да извлечем поуките за онова, което предстои. Докато сме живи, всичко има значение. Ние имаме значение, затова трябва да се щадим в умението сами да си причиняваме страдание. Дори егоизмът не заслужава подобна участ.

Рутината да обичаме е обречена на пълен провал. Навиците ни карат да се чувстваме живи, но любовта е възможна само там, където чувствата са двупосочни. Никое „обичам те“, изречено по подразбиране вечер, не се сравнява с начина, по който приготвяме кафето си сутрин. Затова, реши ли някой да си тръгне, отворете му вратата и му помогнете с куфарите. Извикайте му такси и разменете две-три думи за времето, докато чакате колата да дойде. Темата за времето винаги е актуална, тя свързва дори непознатите. После заключете вратата.

Любовта предпочита да влиза с взлом.

Добромир Банев

Снимка: Валентин Иванов-sValio

ARTday.bg

СПОДЕЛЕТЕ


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017