Мъжете на 45 познават сладостта на меда, но и разбират усърдието на пчелите

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Добромир Банев в навечерието на Световния ден на мъжа

5 ноември е обявен за Световен ден на мъжете. Всяка лудост има своя момент. С времето лудостта приема друга форма. Животът ни трябва да бъде луд, за да е интересен за самите нас. Да, идва моментът на една тиха улегналост. Тя на пръв поглед ни прави по-предвидливи и по-спокойни. Но това не означава, че душите ни не продължават да танцуват с лудостта до припадък.

Някога с тайфата обикаляхме софийските кръчми и клубове. Пиехме безпаметно, изпушвахме по сто цигари, правихме любов на какви ли не места, безсънни в намерението си да гребем от забавлението с пълни шепи. Сега, в общи линии, останаха най-вече цигарите. Приятелите се броят на пръстите на едната ръка. Уискито заменихме с вино, а любов отдавна престана да бъде в множествено число.

Въпреки това, страстта е жива.

Мъжът на 45 знае как да ухажва собствената си лудост.

Животът ме среща с всякакви хора. Опитвам се да възприемам обективно тяхната странност, техните виждания, техния начин да обичат и да се оставят да бъдат обичани. Става ми жал, когато разбера, че много от тези хора сами бягат от собствената си лудост. Надделява ли страхът, не ти е до танци.

Сребърните коси и побелялата брада не са етикетът за мъжа на средна възраст. Порасналите момчета са като зрял плод – услаждат се.

Мъжете на 45 познават сладостта на меда, но и разбират усърдието на пчелите. Онези от тях, които са запазили лудостта да се чувстват живи, могат да се усмихват завладяващо. Жените знаят коя усмивка имам предвид. В очите им можеш да доловиш мъдростта, която са натрупали с опита, и веселата добронамереност в погледа, докато наблюдават някоя жена.

Лудостта и опитомяването се изключват взаимно, но именно поради тази причина любовта в единствено число си струва. Мъжете на 45 не опитомяват лисици, те искат да полудеят заедно с тях. Не създават непременно семейни гнезда, ако в тръстиката се чувстват добре с птицата, по която са загубили ума си.

След шумните компании и непрекъснати запои, след толкова уморени връзки, от които е останал само някакъв избледнял спомен, застаряващите момчета са най-уважаваните гости на тържеството, което сами организират. На това парти присъстват и хората, на които държат, лее се хубава музика, лее се червено вино, а по някое време вероятно върху белите им ризи ще се появи петно от червило. Купон, който вече не е карнавал. Красота, която няма нищо общо със суетата.

На старите момчета винаги може да се разчита. Те не вярват на хора, които не пият, освен ако не е по здравословни причини. Виното и лудостта са роднини по права линия. Нормалността никога не е съществувала. Светът е роден от хаоса и слава Богу, че е така. Та кой би искал да живее скучно?

А сега – да потанцуваме.

Добромир Банев

Снимка: Ивелина Чолакова

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Първата целувка с него

Разделиха се по негово желание. Тя седеше на пейка в парка и го гледаше как се отдалечава и напуска живота ѝ завинаги. Сърцето ѝ...

Орлин Горанов празнува „50 години магия“ на сцената с турне и бляскав концерт-спектакъл в зала 1 на НДК

Орлин Горанов ще отбележи 50 години на сцената с турне и концерт-спектакъл на световно ниво в зала 1 на НДК на 19 ноември. Един...

Дафни дю Морие: Няма връщане назад в живота. Няма втори шанс.

Съмнявате ли се, че една миловидна английска аристократка може да всява ужас, достоен за майстор на съспенса като Хичкок? Е, повече недейте. Пример за...

Лекция за Майстора спасява от рухване гарата в любимото му село

В балетната зала на Народно читалище „Алеко Константинов 1897“ на ул. „Оборище“ 73 в столицата на 22 април от 19.00 ч. ще се състои...

Ди Каприо играе Синатра в новия филм на Скорсезе

Мартин Скорсезе ще режисира биографичен филм за Франк Синатра, в който главната роля ще се изпълнява от Леонардо ди Каприо. 81-годишният режисьор работи по...