БДЖ пуска платформа за електронни книги за четене по време на път

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Инициативата е отворена към издателствата целогодишно

БДЖ съвместно с български издателства стартира кампанията „Чети във влака“. Целта е да се стимулира четенето на книги по модерен начин чрез смарт устройства.

Някои пътници вече са забелязали стикерите с QR код, който води към списък с електронни книги за безплатно четене.

За няколко дни инициативата са подкрепили водещи издателства и автори в страната, които са предоставили първите книги от виртуалната библиотека на „Чети във влака“, каза за БНР Калин Маринов – ръководител на Отдел „Продажби“ в железопътната компания.

БДЖ очаква от издателствата да предложат нови заглавия, които да бъдат включени в списъка.

„Абсолютно никаква инвестиция не се изисква – нито от нас, нито от съответните издателства, които предоставят напълно безплатно книгите в електронен формат. Идеята ни е да популяризираме произведения на млади български автори. Някои от тях откликнаха и ни предоставиха електронни книги, които качихме на наша платформа и чрез този баркод стават достъпни по време на път за нашите клиенти“, обясни Маринов в предаването „Закуска на тревата“ по „Хоризонт“.

Калин Маринов
Калин Маринов

За ден-два са били набрани 11 книги от 4 издателства. БДЖ разчита на подкрепа от издателствата, за да разшири списъка от заглавия, на които пътниците могат да се насладят безплатно по време на пътуването си във влака.

При сканираното на QRкода потребителят получава линк към платформата на БДЖ, където са качени предоставените до момента книги. Засега повечето книги са с детска и юношеска тематика.

„Първоначално започнахме във влаковете на дълги разстояния – това са всички бързи влакове, разширяваме по-нататък в пътнически влакове. Целта е да има навсякъде – във всички наши вагони, в цялата страна“, допълни Калин Маринов.

Продавач-консултантката в книжарницата на софийската Централна гара не смята, че заради безплатните електронни книги продажбите ще спаднат. Хората на път в повечето случаи се подсигуряват с четиво – кой с езотерика, кой с фентъзи, кой с дамски четива, споделя впечатленията си тя.

Виртуалната библиотека на „Чети във влака“ще остане отворена за нови попълнения целогодишно. Всеки автор и издателство могат да се включат в каузата като се свържат с БДЖ на официалната електронна поща: bdz@bdz.bg.

Източник и снимки: БНР

ARTday.bg

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Шарън Стоун: Ако някой ми предложи важна роля, ще я приема. Но това няма да се случи…

"Щях да съм още по-ценна, ако бях мъртва." Това констатира Шарън Стоун в интервю пред "Гардиън". Тя има предвид, че картините на мъртвите художници...

Почина поетът Таньо Клисуров

Поетът Таньо Клисуров напусна зримия свят малко преди да навърши 80. За първи път публикува стихотворения в началото на 70-те години. Печата свои творби във...

Муза на Рафаело е най-желаната куртизанка в Рим

Историята на жената, нарисувана от Рафаело в образа на Галатея от прочутата му фреска във вила Фарнезина в Рим е разказана от италианската писателка...

Тъжната история на гения, изобретил предшественика на велосипеда

Той е изобретил предшественика на велосипеда и още какво ли не. Но приживе така и не получава признание. Бил е барон, но доброволно се...

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...