Джани Версаче, кралят на барока

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Спомен за големия дизайнер

„Някога аристократите са се раждали. В днешно време аристократизъм се придобива чрез деянията”, обичал да повтаря известният моделиер.

Името на световноизвестния моден дизайнер Джани Версаче се свързва с прогресивния му поглед  върху имиджа на модерната жена, съчетаващ елегантността, динамиката и ексцентричността. Наричат го „Краля на барока”, а сред почитателите му са холивудски звезди, поп икони, спортисти, американските астронавти, кралски особи, както и милиони обикновени хора. Стилът „Версаче” се разпростира не само върху дрехите, с марката има аксесоари, очила, парфюми, ястия, телефони, мебели и автомобили. Нека припомним най-интересните факти от биографията му.

Майката на бъдещия моден дизайнер е шивачка в собственото си ателие, където се ражда Джани. От детството си е заобиколен от тъкани, превръщащи се в красиви рокли. Бащата е продавач на домакински уреди. Освен Джани, семейството има още две деца. Родителите искали да видят най-малкия си син архитект, така че след училище той постъпва в университет, но не за дълго – на майка му е нужен помощник. Така Джани става дясната й ръка и се завръща в родния си град Реджо ди Калабрия. На 18 години започва да работи в семейния магазин. Той не само помага на майка си, но присъства и на модни ревюта и се интересува от тенденциите в модния дизайн.

През 1972 г. се премества в Милано и започва да работи като дизайнер за няколко фирми, като веднага привлича вниманието на известни италиански дизайнери. 1978 г. е годината, в която 32-годишният Джани Версаче отваря собствена модна къща, в която взима на работа и по-големия си брат и по-малката си сестра. Първото ревю предизвиква фурор. „На първия ред си слагаха слънчеви очила, за да предпазят очите си от яркото великолепие” – пишат вестниците

Емблема на модната къща става главата на Горгоната. Според  моделиера, древногръцката медуза е символ на фаталната магия, парализираща и хипнотизираща човека със своята красота и простота.

80-те години на 20 век са разцвета на Версаче. Жената, облечена в негови дрехи, става все по-секси, грациозна и елегантна. Дизайнерът предпочита прилепналите тъкани, които подчертават фигурата, експериментира, съчетавайки коприна с кожа, или кожа с метал. Той възражда тесните панталони, мини полите, корсета, открива гърбовете и гърдите, правейки дрехата по-чувствена. Марката му става хит. Приходите на империята му наближават един милиард долара, а общият брой фирмени магазини по света превишава сто.

През 1982 г. дизайнерът за първи път показва вечерни рокли от фина и мека алуминиева мрежа, подобна на рибени люспи, проблясващи и обгръщащи тялото. Есенно-зимната му колекция същата година получава награди от Golden Eye и Cutty Sark. Именно на Джани Версаче принадлежи термина „топ модел”. Неговите дрехи са популяризирани от модели като Кристи Търлингтън, Линда Еванджелиста, Синди Крауфорд, Карла Бруни, Ева Херцигова, Наоми Кембъл и Клаудия Шифър.

За своите модни шоута той внимателно подбира и музиката. Няколко композиции специално за него написва Елтън Джон. Дизайнерът е направила костюми за 25 оперни и балетни спектакли на творци като Морис Бежар и Б. Форсайт. Той облича Мадона за „Четири стаи”, заедно с Елтън Джон прави модерна версия на „Аида“ от Верди. За приноса му към модата и музиката е награден с орден.

Голям почитател на античността, в дрехите той комбинира аристократизъм и кич, а всяка негова  колекция съчетава класика и модерност: пънк култура, барок, поп арт, откровен садо-мазо и стила на гей клубовете. Версаче лансира модерното съчетание от черна кожа и злато, комбинира вечерни рокли с бельо, слага ярки щампи върху тениски, облича мъжете с прилепнали панталони.

Дрехите на Версаче са признати за най-модерни и става атрибут на богатство и статус. Ето защо стилът му често се фалшифицира. Въпреки това той прави не само дрехи, но и бижута. „Докато признатите майстори се опитваха да кажат „А”, Версаче преминаваше през целия маршрут от „A” до „Я”. Скоростта на мисълта му, изчисляването и бързото изпълнение са гигантски”,  възхищава се френския хореограф Морис Бежар.

Версаче се превръща в един от най-богатите хора в света. Той притежава няколко апартаменти, къщи, вили в Рим, Милано, езерото Комо, в Ню Йорк, Маями … Инвестира в антики и предмети на изкуството. В своята колекция има картини на Кандински, Шагал, Пикасо и френските импресионисти. „Простото трупане на пари е работа на бедните хора. Картини събират наистина богатите и далновидни хора”, обичал да повтаря моделиерът.

За 25 години творческа дейност Версаче е осъществил повече от 60 представления, старателно репетирани и обмислени до най-малкия детайл. На 24 юни 1997 г. във Флоренция е показано най-грандиозното му шоу „Barocco Bel Canto” в сътрудничество с композитора Морис Бежар.

В средата на 90-те години лекарите диагностицират онкологично заболяване на моделиера, но той преодолява това. Пред хората винаги е весел и бодър, дава интервюта, лично присъства на всички представления.

Той никога не е криел нетрадиционната си сексуална ориентация и възгледите си. В продължение на 11 години негов постоянен партньор и любовник е Антонио д’Амико. В модната къща той разработва спортната линия.

Първата публикувана книга на дизайнера носи простичкото название „Дизайн”. Той проектира костюмите за хитови филми като „Шоугърлс”, „Балет за живот” и „Съдия Дред”.

В обществото Версаче никога не се появява без бодигардове. Свободното придвижване си позволява само в околностите на вилата си в Маями Бийч. Именно тук го причаква убиецът му, хомосексуалиста Андрю Кънанан, който осъществява плана си да убие своя идол. Датата е 15 юли 1997 г.

На 22 юли в катедралата на Милано е поклонението, на което присъстват хиляди приятели и почитатели на таланта и личността Джани Версаче от цял свят. За да почетат паметта на големия моден дизайнер пристигат Елтън Джон, Стинг, Наоми Кембъл, Каролин Басет- Кенеди, както и колеги на  дизайнера – Джорджо Армани и Карл Лагерфелд. Само писмените съболезнования са събрани в пет тома.

Мануела Георгиева

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Хоризонтът в стихотворение на Станка Пенчева

ХОРИЗОНТ От Станка Пенчева Отиват си от нас децата ни, отиват към пясъка на своите миражи, към лабиринтите на свойте минотаври, към своите помийни ями, триумфални арки, тресавища, каменоломни, звездопади... Отиват си от нас....

Книга за Красимира Колдамова излиза в Световния ден на балета

Книга за примата на българския балет и изтъкнат балетен педагог Красимира Колдамова излиза в Международния ден на балета 29 април. „Балерината Колдамова“ с автор...

8 думи, „изобретени“ от Уилям Шекспир

Шекспир е навярно най-известният писател, който някога е творил на тази земя – и определено най-играният по световните сцени. Той е роден в Статфорд,...

Анита Лус: Паметта е по-трудна за изтриване от мастилото

Знаменитата писателка, драматург и продуцент се ражда на днешния ден, 26 април, през 1889 година. Световна слава добива с романа си „Джентълмените предпочитат блондинки“....

Цигуларят Васко Василев ще свири на Айфеловата кула

Световноизвестният ни цигулар Васко Василев, заедно със солисти от оркестъра на Кралската опера "Ковънт гардън", ще изнесе класически акустичен концерт в зала "Густав Ефел" на Айфеловата кула....