Петък, 11 Февруари 2022 | Начинът на живот

Избрани цитати на американския изобретател

Във времето, в което живеем, ние приемаме електричеството за даденост. Само сто години са изминали обаче от времето, когато хората започват да го използват. То става наше достояние благодарение на изобретателя Томас Алва Едисън.

Роденият на 11 февруари 1847 година Едисън изобретява различни електрически уреди, които дават облика на една нова епоха, започвайки с „лампата с нажежаема жичка", „фонографа", „филма", и поставя началото на един по-съвершен и свързан с електрониката начин на живот. Неговите „вълшебни" изобретения допринасят по безбройни начини полза на човечеството, показвайки на хората светлината на бъдещето.

Едисън не е само изобретател; той се занимава и с производствена дейност и създава няколко индустриални компании. Най-важната от тях ще се окаже „Дженерал Електрик къмпани“.

Макар по темперамент да не е стопроцентов учен, Едисън има едно забележително научно постижение. В 1882 г. открива, че в условия на почти пълен вакуум електрическият ток може да преминава между две жици, които не се допират. Това явление, наречено Едисонов ефект, представлява значителен интерес не само за теорията, но намира и важно практическо приложение. След време то води до създаването на електронната лампа, а с това и до основите на електрониката.

Почти през целия си живот Едисън е страдал от силно увреден слух, но е компенсирал този недостатък с изумителната си работоспособност. Женил се е два пъти (първата му жена умира млада) и от всеки брак има по три дъщери. Умира на днешния ден, 18 октомври, през 1931 г. в Уест Ориндж, Ню Джърси.

За таланта на Едисън не може да има спор. Всички са съгласни, че той е най-големият изобретателски гений, живял някога. Списъкът на откритията му вдъхва страхопочитание, въпреки че повечето от тях може би щяха да бъдат направени от други трийсетина години по-късно. Но ако разгледаме всяко поотделно, ще видим, че нито едно от тях няма изключително важно значение. Електрическата лампа например, макар и широко използвана, не е незаменима част от съвременния бит. Фактически флуоресцентните лампи, които работят върху съвсем друг принцип, също имат широко приложение, а всекидневието ни нямаше да бъде много по-различно, ако изобщо нямаше електрически лампи. Преди появата им са използвани свещи, маслени и газени лампи, които са смятани за относително добър източник на светлина.

Фонографът действително е умно изобретение, но кой ще се наеме да твърди, че той е преобразил живота ни така, както радиото, телевизията или телефонът? Освен това през последните години бяха създадени съвсем различни методи за звукозапис като касетофона и ако днес нямахме фонограф или грамофон, това едва ли би се усетило. Много от Едисоновите патенти са свързани с подобрения на вече съществуващи изобретения, и то в удобен за употреба вид. Но те, макар и съществени, не могат да имат важно значение в развитието на човешката история.

Въпреки че нито едно отделно изобретение на Едисън няма жизненоважно значение, не бива да забравяме, че те са повече от хиляда на брой. Тъкмо по тази причина поставяме Едисон по-високо от именити изобретатели като Гулиелмо Маркони и Аликзандър Грейъм Бел.

Резултат с изображение за thomas edison art

Предлагаме ви избрани цитати на Томас Едисън:

„Най-важната задача на цивилизацията е да научи човека да мисли.“

„Не мога и за миг да повярвам, че животът в самото си начало е възникнал на тази малка, незначителна топчица, която наричаме Земя… Частиците, които са се комбинирали, за да произлязат живи същества на тази наша планета, вероятно са дошли от някое друго небесно тяло, където и да било другаде във Вселената.“

„Възможността се пропуска от повечето хора, защото е в работнически дрехи и изглежда като работа.“

„Нашата най-голяма слабост се крие в това, че лесно се отказваме. Най-сигурния път да успеем, е винаги да опитваме още веднъж.“

„Ценността на идеята лежи в използването ѝ.“

„Има далеч повече възможности, отколкото способности.“

„Не искам да изобретявам нещо, което не се продава. Ако се продава, значи е полезно, а полезността е успех.“

„Бъди смел! Виждал съм много спадове в бизнеса. Затова, бъди смел като праотците си. Имай вяра! Върви напред!“

„Недоволството е първата необходимост на прогреса.“

„Горд съм с факта, че никога не съм изобретявал оръжия за убиване.“

„Аз не съм се провалял. Просто открих 10 000 начина, по които нещо не може да стане.“

„Не съм прекарал и един ден в работа през живота си. Всичко беше забавление.“

„Ако бихме направили всичко, на което сме способни, щяхме да буквално да се смаем.“

„Само защото нещо не работи, както сте го планирали, не означава, че е безполезно.“

„Много от провалите са на хора, които не са осъзнали колко близо до успеха са били, когато са се отказали.“

„Ненасилието води до по-висок морал, което е целта на цялата еволюция. Докато не спрем да се нараняваме взаимно, ще бъдем диваци.“

АRTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

СПОДЕЛЕТЕ


Свързани публикации (по етикет)


Съдържанието на този уеб сайт и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на ARTday.bg, освен ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на ARTday.bg, с посочване на източника и добавяне на активен линк към www.artday.bg

Контакт с нас:

За реклама, изпращане на публикации и съобщения: Този имейл адрес е защитен от спам ботове. Трябва да имате пусната JavaScript поддръжка, за да го видите.m
ARTday.bg - всички права запазени. © 2017