Рудолф ВАЛЕНТИНО – безспорният секс символ на нямото кино

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Харизматичният актьор си тръгва от живота на 23 август през 1926 година, а погребалното му шествие трае няколко дни

Дамите били толкова вманиачени от актьора, че пред залите, в които били премиерите на филмите му, се събирали хиляди негови почитателки. Тези, които имали шанса да бъдат близо до него, дори били опасни – ходели с ножици, за да се опитат да отрежат кичур от косата му или парче от дрехите му за спомен. А след внезапната му смърт, когато той е едва 31-годишен, в САЩ имало вълна от самоубийства на жени, които не можели да преживеят огромната загуба. И всичко това – в ера, в която медиите въобще не били това, което са сега – моментални разпространители на информация.

Резултат с изображение за Rudolph Valentino

Рудолф (или Рудолфо Алфонсо Рафаело Пиеро Филиберто Гулелми ди Валентина д’Антонгуола, както е пълното му име) е роден в Кастеланета, Италия, на 6 май 1895 г. Баща му е дребен италиански благородник, армейски офицер и ветеринар, а майка му – красива и привлекателна французойка. Когато е на 14 години, постъпва във военноморско училище във Венеция, но не успява да го завърши. После записва агрономически науки в университета на Генуа, но и там не се справя. За кратко живее в Париж, където не успява да си намери работа. През 1913 г., когато е на 18 години, заминава да опита късмета си в Америка. И тъй като е красив и строен, си намира лесно работа като танцьор в кабаре. Партнира на дамите, често по-възрастни, срещу 10 цента на танц.

Резултат с изображение за Rudolph Valentino

През 1918 г. случайно попада в Холивуд и е ангажиран за малка роля в ням филм. В продължение на цели три години работи като статист и изпълнител на епизодични роли, като едва успява да се изхранва, разказва в. „Дума“ в своя статия от 2013 г., посветена на актьора.

През 1921 г., когато е 26-годишен, получава главната роля в „Четиримата конници на Апокалипсиса“ и изведнъж става прочут. Успехът му е сензационен.

Всички, особено жените, са в луд възторг от непознатия красавец. Чернокос самец с изразителни кадифени очи под извитите вежди и тежките клепачи. Той е пълен антипод на грубите англосаксонски каубои, които са завладели екрана. И тази особена екзотична външност го прави страшно привлекателен и желан. Той е същински „latino lover“ – „латински любовник“, досега невиждан на екрана. Елегантният му стил на обличане и прическата с прилежно сресана и гарнирана с козметичнии продукти коса създават визия, която и до днес се асоциира с италианския тип мъж.

Резултат с изображение за Rudolph Valentino

Всъщност Рудолф Валентино (името, което той приема за свой псевдоним) е екранното олицетворение на мечтата за бягство от живота, на копнежа по други екзотични, а също и еротични преживявания.

Следват филмите „Дамата с камелиите“ по Дюма-син (1921), „Шейхът“ (1922), „Отвъд скалите“ (1922), „Господин Буке“ (1924), „Черният орел“ (1925). Последен се оказва „Синът на шейха“ (1926). През август същата година Рудолф попада в болница заради перфорирана язва. Операцията е успешна, но актьорът умира в болница в Ню Йорк от получения впоследствие остър перитонит. Тогава той е едва на 31 години.

Погребалното шествие на холивудския идол трае няколко дни и обикаля няколко града. На 23 август в Ню Йорк завалява проливен дъжд, но това не спира многохилядната тълпа от негови почитатели, дошли да се сбогуват с Шейха – прозвище, което той получава след най-успешния си едноименен филм. След процесията в Бродуей сякаш е минал тайфун: налице са десетки преобърнати коли, стотици счупени витрини, 123 изгубени деца и килим от цветя.

Обожанието към актьора обаче не помага за това той да бъде погребан достойно. Оказва се, че няма кой да плати за полагането му в земята. Никой от близките му – неговият брат Алберто, годеницата му, кинозвездата Пола Негри (друга героиня в предизвикателството ни), двете му бивши съпруги Джоан и Наташа, неговият импресарио Джордж Улмън, не желае да поеме разноските. Рудолф е живял разгулно и неразумно и е оставил само дългове – цели 160 000 долара (астрономическа сума за онова време), както и една неизплатена вила в Холивуд. Разпратените писма с молба за материална помощ до кино студиа и продуценти не дават резултат. Пусната е дори обява във вестник, след която се събират едва 200 долара. В крайна сметка все пак се намират добри хора да го погребат. Италианското семейство Балбони дарява необходимата сума и откупува място в гробището на Холивуд. Това става цяла седмица след опелото му в черквата.

Валентино не може да бъде определен като изключителен актьор, но той притежава невероятна харизма, която омайва всички, които гледат филмите му. Елегантното му, почти магично и силно завладяващо присъствие, го превръща в икона за съвременниците му и в легенда за историята на киното.

Резултат с изображение за Rudolph Valentino

Актьорът от първо лице:

„Жените обичат не мене, а образа, който виждат на екрана. Аз съм платното върху, което рисуват своите мечти.“

„Започвам все повече и повече да заприличвам на най-лошите си имитатори.“

„Наистина мисля, че бях по-щастлив, когато спях на пейката в Сентрал парк, отколкото през всички години в ролята на „идеалния любовник“.“

„Човек би трябвало да контролира живота си. Но моят контролира мене.“

Заглавна снимка: Why O’ Why? – Рудолф и Наташа Валентино, 1924-а

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Тъжната история на гения, изобретил предшественика на велосипеда

Той е изобретил предшественика на велосипеда и още какво ли не. Но приживе така и не получава признание. Бил е барон, но доброволно се...

Вирджиния Улф: Този, който краде мечтите ни, краде и живота ни

Истинското ѝ име е Аделайн Вирджиния Стивън. Тя е сред най-значимите представителки на модернизма. Сред класическите ѝ произведения са „Госпожа Далауей”, „Към фара” и...

„У дома“ – изложба на Димитър Каратонев в галерия „Париж“

На 2 април 2024 г. от 18.00 ч., галерия "Париж" ще представи изложбата "У дома", създадена от вече отдавна утвърдилия се на българската сцена...

Историята на Франциск от Асизи: как разгулният младеж се превръща в най-почитания светец в Италия

Франциск от Асизи е най-почитаният светец и покровител на Италия, в чест на който настоящият римски папа прие името му. На него е наречен...

Шагал – уникален, неподражаем и подкупващо чаровен (снимки/видео)

Марк Шагал е псевдоним на Мойше Захарович Шагалов, руски и френски художник от еврейски произход. Един от предшествениците на сюрреализма. Ражда се в град...