ДИНЯТА – свежата наслада за летните жеги

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

С какво е полезен сладкият плод

Най-популярната разновидност на този плод  са големите дини с овално-удължена форма и пъстро-зелена кора. Цветът на вътрешността им варира от белезникав до тъмно червен. Има сортове без семки и такива, които са жълти на цвят отвътре.

Липсва единно становище по въпроса, коя диня е по-сладка: червената или жълтата. Опитайте ги и решете сами.

Може би малцина от вас знаят, че динята има родствена връзка с с краставиците, тиквите и тиквичките?  Всички те принадлежат към семейство Тиквови. Затова динята се явява отчасти плод и отчасти зеленчук (в края на краищата тя е сладко растение, което произвежда и семена).  А и кората ѝ е напълно годна за консумация.

КАК ДА Я ИЗБИРАТЕ

Няма сигурен признак, дали една диня е узряла, но ако се съмнявате, купете само парче или помолете предварително да ви я срежат.

СЪХРАНЕНИЕ

Съхранявайте динята на стайна температура до 1 седмица.

Резултат с изображение за динята

УПОТРЕБА

Яжте я на резени като пресен плод.

Използвайте я за приготвяне на плодови салати.

Пасирайте я, за да приготвите тропически напитки.

Издълбайте вътрешността и използвайте кората, за да сервирате плодова салата.

Семките можете да опечете, а корите – да консервирате.

Резултат с изображение за динята

ХРАНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ

Динята е без мазнини, наситени мазнини и холестерол, с ниско съдържание на натрий, добър източник на витамин А, с високо съдържание на витамин С.

ПОЛЗИ ЗА ЗДРАВЕТО

Хидратация. Съдържанието на вода в динята е цели 92%!

Консумацията на диня предпазва от ракови образования заради съдържащия се в плода ликопен.

Ликопенът е мощен каротеноиден антиоксидант, който придава на плодовете и зеленчуците розов или червен цвят. Най-често се свързва с домата, но всъщност динята го превъзхожда по съдържание на ликопен.

Може да подобри здравето на сърцето.

Бори се с възпалителните процеси и оксидативния стрес (натрупване на свободни радикали в организма).

Може да предотврати дегенерация н макулата. 

Резултат с изображение за динята

Дегенерацията на макулата, свързана с възрастта, е най-честата причина за тежка, невъзвратима загуба на зрение сред хората над 60 години в развитите страни.

Може да облекчи болките в мускулите. Цитрулинът (вид минокиселина) може да намали болезнеността на мускулите.

Съдържащите се в динята витамин А и витамин С са важни за здравето на кожата и косата.

Подобрява храносмилането. Динята съдържа много вода и малко количество фибри – и двете са важни за добро храносмилане.

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

“Post Mortem” – изложба с произведения на Ставри Калинов се открива на 30 април (снимки)

„Арт Клуб Дипломат“ и галерия „Средец“ представят изложба “Post Mortem” с произведения на Ставри Калинов (1944 - 2023). Експозицията включва 12 скулптури и 49 картини, също живопис,...

Емилио Салгари: Спящият човек винаги е миролюбиво настроен

Днешните момчета със сигурност не са като момчетата отпреди 50-60 години. Най-малкото заради „дребната” подробност, че, унесени в дебнене на покемони и прочее виртуални...

Паднаха перките на кабаре „Мулен Руж“, най-известният клуб в Париж (видео)

Перките на забележителната червена вятърна мелница на фасадата на кабарето "Мулен Руж", най-известният клуб в Париж, паднаха на земята през нощта в ранните часове...

Ицко Финци на 91: Не ми изчезва желанието да се критикувам, да се гледам и да се питам кое е добро, кое е лошо

Ицхак Самуел Финци е роден на 25 април 1933 г. в София. Баща му е видният театрал и актьор Самуел Финци. Ицко е 7-годишен,...

Ела Фицджералд – вечните песни на черния славей (видео)

Родена е във Вирджиния, в Нюпорт Нюз, на 25 април 1917 г., но спомените ѝ започват от Харлем, Ню Йорк. За младата чернокожа пришълка,...