Следосвобожденските къщи на самоукия майстор Стоян Герганов

Html code here! Even shortcodes! Replace this with your code and that's it.

Споделете, харесайте, последвайте ни:

Всички те са част от емблематичния силует на старо Търново

Самоукият майстор Стоян Герганов създава над 50 емблематични къщи – част от следосвобожденския силует на старо Търново, разказа в интервю за БТА арх. Донка Колева, главен експерт в Дирекция „Култура и туризъм“ към община Велико Търново. От години Колева събира документи, снимки и данни за живота, историята и работата на строителя.

Стоян Герганов е родом от село Керека и учи занаят при дюлгерите на Дряновската строителна школа, към която принадлежи и Колю Фичето. Събраните данни документират, че периодът в който майсторът Стоян Герганов изгражда къщи, обществени сгради, мостове и други съоръжения е от 1889 г. до 1906 година. Първоначално той е показал умения да разчита скици и проекти, направени от други архитекти, предимно с европейско образование. По-късно се научава сам да проектира, а наследството останало и до днес от самоукия архитект е впечатляващо, посочи арх. Колева.

Първата задача, която му била възложена, е да построи каменната ограда на Девическата гимназия, сега сградата на факултета по Изобразителни изкуства на ВТУ „Св. Кирил и Методий“ в центъра на града. По-късно през 1892 г. изгражда дървеното скеле, ползвано при заварките и занитването на Стамболовия мост. Задачата е била изключително важна и отговорна, защото благодарение на скелето, издигнато от майстора е изградена първата свободна висяща безподпорна конструкция в мостостроенето в България. След като се доказва с успешно изпълнената задача, майстор Герганов започва да гради къщите на знатните по онова време търновци.

Една от първите къщи, проектирана и издигната от него е на адвоката Моско Добринов, която е запазена и до днес и се намира до читалище „Надежда“.

Свързано изображение

Най-представителният хотел в Търново в началото на двайсети век – „Цар Борис Трети“, собственост на братята Шопови, също е строен от Стоян Герганов през 1894 година. Металният парапет на балконите е бил поръчан специално във виенската фирма за метални леярски изделия „Вагнер“, а това е същата фирма, построила Орлов и Лъвов мост в София.

В този период Герганов изгражда фабриката за бира на братя Хаджиславчеви по немски проект. Майсторът построява дома на Панайот х. Панайотов, известен търновски печатар и книгоиздател, като я проектира с отделни входове за дюкяните и печатницата, и отделна врата за жилището.

Строителят подхожда по нестандартен начин при изграждането на жилищата на други двама видни търновци – печатарят Ефрем Попхристов и часовникарят Григор Атанасов. Двете къщи са с общ проход между тях. Сградите са запазени и се намират на ул. „Иван Вазов“ номер 8 и 10. В съседство е Киселовата къща, също изградена от търновския майстор. Първоначално тя е била собственост на аптекаря Панайот Славчев, после е преустроявана от Стефан Киселов и е известна с това, че цар Фердинанд е отсядал в нея, при посещенията си в Търново, разказва арх.Колева.


Къщата на хайдут Стойко

През 1893 година търновският сградостроител издига къщата на видния адвокат Марко Тотев и на търговеца Иван Халачев. Те са запазени и до днес, намират се в центъра на града, в непосредствена близост до сградата на пощата. Според арх. Донка Колева, изключително ценно е , че благодарение на запазените сведения за Стоян Герганов, днес са ясни първите собственици на тези домове. „Къщите са безмълвни свидетели на различни истории и човешки съдби, когато разкрием културно-историческата им стойност, ще можем да предотвратим тяхното разрушаване и заличаване“, отбеляза тя.

Красивите следосвобожденски сгради са правени с много средства, но и с много вкус. Фасадите са с белезите на европейската архитектура, съчетаваща модерните стилове и тенденции на Барока и Сецесиона. Освен красотата на пиластрите, корнизите, подпрозоречните пана, двукрилите врати, големите витрини, които са характерни за къщите от този период, те носят духа на историята и на Търново, посочи експертът.

Стоян Герганов е имал двама сина Цоньо и Рашко Герганови. По-голямата част от сведенията, които арх. Колева е събрала, са останали от Цоньо Герганов. По-големият син – Рашко, е живеел в Мичиган, където е работил като архитект и е преподавал в Мичиганския университет.

Арх. Колева посочи, че една от целите й е, чрез уникалното дело на търновския майстор-строител да популяризира търновската къща от периода след Освобождението. Тя смята, че архитектурното изкуство съхранява спомените за епохата, нравите, къщите и техните интересни собственици.

Заглавна снимка: Самоводската чаршия на града

ARTday.bg

Следвайте страницата ни във Фейсбук: https://www.facebook.com/ArtDay.bg/

spot_imgspot_img

ПОСЛЕДНО

Познатият непознат Уилям Шекспир

По данни на английската църква Уилям Шекспир е роден на 23 април 1564 г. и умира на същата дата през 1616 г. на 52-годишна...

Прочутият Деклан Донелан поставя „Медея“ в Народния театър

През месец май в Народния театър „Иван Вазов“ ще започнат репетиции за спектакъла „Медея“ по Еврипид на световноизвестния театрален режисьор Деклан Донелан. Преди повече от тридесет години заедно със сценографа Ник...

С поредицата си „Баща и син“ български фотограф спечели световна награда

Българинът Валерий Пощаров спечели голяма международна награда за фотография с поредицата си "Баща и син". Той е отличен с 1-вото място в категория "Портрет" от Sony...

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Тази нощ е починала режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева. За кончината ѝ съобщи нейният съпруг проф. Боян Биолчев. Опелото ще се състои в събота в храма "Св.Седмочисленици"...

Мигел де Сервантес: Любовта може да бъде надмината само от летенето

На днешния ден, 23 април, през 1616 година видимия свят напускат трима велики автори – Сервантес, Шекспир и Де ла Вега. Съвпадение или не,...